Geluk(t)

Theater TRAXX
brengt
‘GELUK(t)!’

…een theatervoorstelling over jongeren en Geluk

DE VOORSTELLING
‘Self-love: waarom de grootste vijand voor geluk vaak in je eigen hoofd zit´.
In deze voorstelling worden de innerlijke gedachten over geluk(t) en ongeluk/niet gelukt scherp in beeld gebracht. Jongeren laten zich meedogenloos inpakken door wat ‘de samenleving’ van hen verwacht, niet zelden ten koste van eigen leven en geluk. De remedie? Je eigen imperfecties wat meer leren aanvaarden en vooral: jezelf wat liever zien. Maar hoe pakken we dat aan?

“Zelfs je ergste vijand kan je niet zoveel schade toebrengen als je eigen gedachten”

‘Gek gedrag heeft meestal een reden’, zegt een dame die achter in de zaal zit. ‘Jaa, dat is het’, reageert Ailina Boeree, regisseuse van theater Traxx. ‘Wat zit er achter Mo’s gedrag? Waarom doet hij wat hij doet?’ Die vragen gelden niet alleen voor Mo (levensecht gespeeld door Cheikh Diop), maar voor alle personages in de drie kwartier durende preview van de voorstelling Geluk(t).

Na 45 minuten liggen de maskers van Mo, Tim en Noa in gruzelementen op de grond.
De coole gast met de grote bek (Mo), de altijd lachende allemansvriend (Tim) en de relaxte sexy meid (Noa). Zo willen ze overkomen, maar het is niet wie ze echt zijn. Het is spel, het zijn maskers waarachter ze zich verschuilen. Aan het eind van de 45 minuten liggen die maskers in gruzelementen op de grond. Tims laatste woorden tegen zijn begripvolle docent Sanna (een rol van Marjet van der Wal) zeggen bijna alles: ‘Mevrouw, ik ben zo moe.’

Het zijn drie jonge mensen, doodmoe van het wegduwen van hun ware gevoelens, bekaf van het ophouden van de schijn, uitgeput van het iemand anders zijn.
Regisseuse Ailina weet precies wat ze vraagt. ‘Herkenbaar?’

HET NAWERK
De voorstelling wordt nabesproken met alle kijkers aan de hand van situaties uit het stuk. Belangrijkste doel is dat jongeren het inzicht krijgen dat ze hun eigen gedachten en gevoelens kunnen beïnvloeden. Daarnaast biedt het de omgeving (ouders, docenten, begeleiders) handvaten om hen hierin bij te staan.

DOELEN:
De voorstelling gebruikt theater als middel om de bewustwording te creëren, dat de grootse vijand van je geluk misschien wel in je eigen hoofd zit. Door je daarvan bewust te zijn kun je deze vijand ook omvormen naar eigen Geluk en/ of maatschappelijk gelukt zijn.